Hundkurser

Våra hundkurser

Agility kurser

Valp kurser

Lydnads kurser

Rallylydnads kurser

Personsöks kurser

Viltspårs kurser

Hundmötes kurser

Nosework kurser

Balansbolls kurser

Utställnings kurser

Spår & sök kurser

Övriga kurser

Vi finns för att du och din hund ska utvecklas och ha roligt tillsammans!

Lyckliga Jyckar kan erbjuda dig som hundägare en stor variation utav kurser! Är du kanske sugen på att testa något helt nytt med hunden? Eller är du mera sugen på att finslipa er vardagslydnad? Kanske har du precis skaffat dig en valp och vill lägga en bra lydnadsgrund? Vi på Lyckliga Jyckar har kursen för dig oavsett vad du vill få ut av din träning! Hundkurserna hålls i Mjölby & Skänninge och from 2024 även i Norrköping, om inget annat anges under kursinformationen. Hos oss tränar vi med fokus på att belöna rätt beteenden och att vägleda hundarna att göra rätt. Vi tycker det är viktigt med trygghet och respekt i relationen mellan hund & människa. Träningen sker utan fysiska korrigeringar och vi står för våldsfri träning!

Alla våra instruktörer är välutbildade inom hund och tycker att det är fantastiskt kul att få ha er på kurs!

TIPS INFÖR HUNDKURSEN!                     

Nu är det snart dags för dig och vovven att gå hundkurs hos Lyckliga Jyckar – grattis, vi är oerhört glada att ha just ER på kurs!
På kursen är det mycket att hålla koll på så här kommer lite tips på vägen så det ska bli lättare för er att kunna hänga med på både teori och praktik under kursens gång!

PASSIVITET – På kursen kommer vi ha varsitt bås vi sitter i med hunden. Här tränar vi passivitet medan jag som instruktör håller i teori samt genomgång utav övningarna. Att få hunden lugn här är ingen självklarhet så därför finns det några saker ni ska se till att ha med er till kursen vid varje tillfälle för att slippa bli stressade över att hunden inte kan vara lugn av sig själv där. Det är alltid bättre att vi ger hunden ett alternativ för att bli passiv än att vi försöker vänta ut den i denna miljö. Det är tillräckligt svårt ändå på kurs med flera hundar omkring sig. Om hunden skulle tycka detta blir för jobbigt är det bättre att låta hunden vila i bilen mellan övningarna och det är verkligen inget dåligt alternativ till skillnad från att hunden stressar upp sig för mycket. Detta gäller såklart enbart på inomhuskurserna och absolut ingen nödvändighet att hunden ska kunna – det går lika bra att vila i bilen!

TA MED ER TILL KURSTILLFÄLLENA:

* En filt som är er egen – denna lägger ni ut i båset så hunden kan ligga på den.

* Tugg – ni ska ta med er GOTT tugg (inte hundens vanliga tuggben) till kursen. På så sätt kan vi ge hunden något att göra om den har svårt för passiviteten – att få tugga och äta är lugnande och vi vill inte att detta tugg ska ta slut i första taget. Det måste därför också vara hållbart. Jag rekommenderar er att köpa in stora grisöron, tjurmusklar eller tuggben med god fyllning – sådant som hunden inte äter varje dag hemma. Vi har bra tugg i vår butik så om ni vill ha hjälp med att hitta något som passar er vovve kan ni handla där inför varje tillfälle om ni vill.

* Kong eller annan leksak som går att fylla med smakligt slick godis – ta med er flera kongar, slickmattor eller andra leksaker som går att fylla med mjukost, bredbar leverpastej, köttfärs, färskfoder..osv. Ett tips är även att lägga denna leksak fylld med gotte i frysen innan kursen så håller den längre. Denna leksak får sedan hunden i sitt bås för att slicka i sig det smaskiga innehållet och på så sätt vara lugn i stället för att skälla eller vandra runt och du som hundägare slipper eventuellt en bitig valp och kan hänga med på teori och genomgång.

BELÖNINGAR – På våra kurser jobbar vi med belöningsbaserad träning, vilket betyder att vi ger hunden belöning för det utförda jobbet. Vi tycker det är självklart att våra hundar ska avlönas för arbete vi bett dem om.

BELÖNINGAR

Något jag ofta diskuterar på alla mina kurser är vikten utav en bra belöning, men vad är egentligen en bra belöning?

Jo i mina tankar är en bra belöning något som hunden vill jobba för om och om igen utan att släppa fokus på mig eller gå bort ifrån mig i träningssammanhang eller vid eventuella störningar runtomkring.

Detta styrs ju självklart också av hur stor störningen är i miljön runtomkring, men då är det ju ännu större anledning till att tänka på vad jag erbjuder hunden. Belöningen för hunden är ju det vi erbjuder som lön för mödan – alltså tycker hunden att lönen är tillräckligt bra i den miljön ni befinner er i just nu?

Jag brukar dra parallellen till vårt eget arbete, varför går du dit? Är det för att du får pengar i slutet utav månaden (för oss flesta är det just därför) eller skulle du gladeligen då dit lika positivt inställd till att jobba om du får toapapper som lön varje månad? Lönen vi erbjuder kan göra enorm skillnad på hundens effort i övningarna vi gör. På kurs finns det dessutom andra hundar runtomkring som ni konkurrera med om just er hunds uppmärksamhet, godiset/belöningen vi erbjuder måsta trumfa att hellre vilja vara med dem.

Vad hunden tycker är en bra lön kan bara din hund berätta, detta kommer skilja från hund till hund såklart så därför är det faktiskt bra att testa hunden i olika miljöer med olika störning och se vilken belöning som gör att hunden anstränger sig lite extra för att få!

Vissa hundar älskar mat och godis, andra vill ha en leksak, denna leksak kanske ska ha päls och pip eller så kanske hunden tycker att det går lika bra med vilken leksak som helst – men många hundar klarar inte av att leka på kurs med sina vanliga leksaker, därför gäller det även här att hitta en leksak som matchar lön för mödan och beroende på störningen runtomkring.
Riktig päls med pip brukar vara populärt.

Till kursen ska ni ha med er olika sorters godis, olika storlek, olika mjuka, olika konsistens – tex: En hel korv, köttbullar både hela och i mindre bitar, Köpe godis i olika konsistens (hårda, mjuka) samt leverpastej i burk eller mjukost – då har ni garderat er för att ha någon form av belöning som funkar i just denna miljö! Samma tanke ska ni ha om leksakerna såklart. I vår butik har vi saker vi själva testat och använder på våra hundar och på kursdeltagare – dom är väl beprövade och vi ger gärna tips och råd kring belöningar!

FYSISKA BESTRAFFNINGAR – Alla instruktörer som jobbar under namnet Lyckliga Jyckar står för våldsfri inlärning vilket betyder att all form av fysisk korrigering är otillåten under våra kurser & aktiviteter.

Vi vill inte se några nyp, ryck i koppel eller liknande saker för att få hunden att lyssna (det blir oftast bara motsatt effekt ändå). Vi vill uppmuntra våra hundar att vilja försöka göra rätt och se till att markera de gånger då hunden utför det vi ville. Det är roligare med en hund som vill försöka förstå än en hund som inte vågar prova för att vara rädd för att bestraffas.

Att gå kurs ska vara en rolig upplevelse för både dig och hunden vilket det inte blir om vi startar med att vara otrevliga mot hunden i en ny miljö. Jämför det med en skolklass med barn första dagen i skolan – det finns individer utav alla dess slag där: klassens clown, den som inte kan sitta still och vara tyst, den blyga…osv, så är det med era hundar med – låt dom få landa lite i miljön och få tid på sig att ta in alla intryck som finns i hundskolan. Inte skulle ni korrigera era ungar för att dom är nyfikna och lite uppspelta över dagens spännande aktivitet – lydnaden kommer om ni skapar en lugn, trygg och rolig relation i stället för bestraffningar -och det är här vi kommer in för att hjälpa er att skapa det tillsammans med er hund. Vi vill att era hundar också ska bli LYCKLIGA JYCKAR!

Älska mig mest när jag förtjänar det minst, det är då jag behöver det som mest!

DOM ANDRA HUNDARNA – Jag rekommenderar alltid alla deltagare att inte låta hundarna hälsa på varandra innan kursen. Om vi lär våra hundar att de får hälsa innan vi tränar kan det bli mycket svårare för er att få deras kontakt när ni sen ska träna, hunden är mer intresserad utav sina kompisar än dig och vad du har att erbjuda. Detta är ju självklart upp till er hur ni vill göra men ett hett tips är att låta hundarna hälsa efter kursen i stället! Vi låter inte valparna springa lösa och leka på våra kurser utan vi tänker att det är viktigare att lära era hundar att kunna vara uppmärksamma på er i träningen i stället. Har ni frågor om just hundmöten tar ni bara upp det på kursen så pratar vi kring det. Vid eventuella tillfällen då vi är utomhus och har kurs kommer valparna ges möjlighet att hälsa om ni är överens om det. Många vill hellre träna på att hunden ska kunna träna med dem i stället när det är andra hundar runtomkring.

HUND I BIL – Ibland behöver hundarna vara i bilarna på våra kurser, detta är bra tillfälle på att träna både dig och hunden i att kunna vara ifrån varandra. Dessutom brukar hundarna vila bättre och få en värdefull paus ifrån alla intryck om de kan vara i bilen och pausa. Är du osäker på om din kurs innehåller pausande i bil får du gärna höra av dig, vi har på senare tid (efter corona) insett att fler och fler har problem med att lämna hunden i bilen, vid vissa kurser är det dock så att man måste kunna det, vill man inte det eller inte kan bör man ha med sig en medhjälpare som kan ta hand om hunden medan undervisningen fortfarande sker, då kan du tillgodose dig hela kursen på bästa sätt.

VÄLKOMNA TILL LYCKLIGA JYCKAR PÅ KURS!