Våra hundkurser
Agility grundkurs
På Lyckliga Jyckars grundkurs i agility är alla raser och åldrar på hund välkommen. Vi lägger en härlig grund i vår agilityträning där tyngdpunkten ligger på att få våra hundar självsäkra, snabba & ha förståelse för de olika hindrena.
Valpkurs
Vår valpkurs är en kul och spännande lydnadskurs för dig och din hund där vi har valt ut dom bästa övningarna att lära sin valp för att få en bra grund för att jobba vidare med sin hund. Perfekt när du vill ha bästa starten.
Vardagslydnad
Vår vardagslydnadskurs är till för dig som har en hund som sedan tidigare har gått valpkurs och fått grunder i lydnaden men som vill fortsätta bibehålla en god lydnadsgrund. Ni behöver inte ha gått valpkurs hos oss innan för att gå denna kurs.
Nosework
Alla hundar älskar att få använda nosen och Nosework är en fantastisk hundsport. Man arbetar som ett team där hunden använder nosen för att hitta gömda dofter och vi som förare ska då kunna läsa av hunden när den hittat gömman.
Rallylydnad
Grunden i rallylydnad är glädje och samarbete. Träningen går ut på till att stärka kommunikationen mellan hund och hundförare och tillsammans ska ni ta er genom en bana som är byggd av skyltar med olika moment på.
Viltspår Anlag
På denna kurs träffas vi 4 gånger och lägger spår med inriktning anlagsspår. Ni kommer få lära er hur ett prov går till, hur man lägger spår, vad som krävs utav dig och hunden och hur man får sin hund att prestera inom reglerna för anlagsprovet
För att du och din hund ska utvecklas och ha roligt tillsammans!
Lyckliga Jyckar kan erbjuda dig som hundägare en stor variation utav kurser! Är du kanske sugen på att testa något helt nytt med hunden? Eller är du mera sugen på att finslipa er vardagslydnad? Kanske har du precis skaffat dig en valp och vill lägga en bra lydnadsgrund?Vi på Lyckliga Jyckar har kursen för dig oavsett vad du vill få ut av din träning! Hundkurserna hålls i Mjölby & Skänninge om inget annat anges under kursinformationen. Hos oss tränar vi med fokus på att belöna rätt beteenden och att vägleda hundarna att göra rätt. Vi tycker det är viktigt med trygghet och respekt i relationen mellan hund & människa. Träningen sker utan fysiska korrigeringar och vi står för våldsfri träning!
Alla våra instruktörer är välutbildade inom hund och tycker att det är fantastiskt kul att få ha er på kurs!
TIPS INFÖR HUNDKURSEN!
Nu är det snart dags för dig och vovven att gå hundkurs hos Lyckliga Jyckar – grattis!
På kursen är det mycket att hålla koll på så här kommer lite tips på vägen så det ska bli lättare för er att kunna hänga med på både teori och praktik under kursens gång!
PASSIVITET- På våra kurser tränar vi hunden i att vara passiv som en del utav kursen. Detta är något som ofta glöms bort när vi tränar & kan vara riktigt jobbigt både för hunden & hundägaren.
PASSIVITET
På kursen kommer vi ha varsitt bås vi sitter i med hunden (om kursen går inomhus i vår lokal). Här tränar vi passivitet medans jag som instruktör håller i teori samt genomgång utav övningarna. Att få hunden lugn här är ingen självklarhet så därför finns det lite saker ni ska se till att ha med er till kursen vid varje tillfälle. Det är alltid bättre att vi ger hunden ett alternativ för att bli passiv än att vi försöker vänta ut den i denna miljö. Det är tillräckligt svårt ändå på kurs med flera hundar omkring sig. Om hunden skulle tycka detta blir för jobbigt kan hunden vila i bilen mellan övningarna, hunden behöver absolut inte kunna vara i båset under hela kursen.
TA MED ER FÖLJANDE TILL KURSEN:
* En filt som är er egen – denna lägger ni ut i båset så hunden kan ligga på den.
* Tugg – ni ska ta med er GOTT tugg (inte hundens vanliga tuggben) till kursen. På så sätt kan vi ge hunden något att göra om den har svårt för passiviteten – att få tugga och äta är lugnande och vi vill inte att detta tugg ska ta slut i första taget. Det måste därför också vara hållbart.
Jag rekommenderar er att köpa in stora grisöron, tjurmusklar eller tuggben med god fyllning – sånt som hunden inte äter varje dag hemma. Vi har bra tugg i vår butik så om ni vill ha hjälp med att hitta något som passar er vovve kan ni handla där inför varje tillfälle om ni vill.
* Kong eller annan leksak som går att fylla med smakigt slick godis – ta med er flera kongar eller andra leksaker som går att fylla med mjukost, bredbar leverpastej, köttfärs, färskfoder..osv. Den kan också vara fryst inför tillfället för då håller den längre. Denna leksak får sedan hunden i sitt bås för att slicka i sig det smaskiga innehållet och på så sätt vara lugn istället för att skälla eller vandra runt. Det ni erbjuder i ert bås ska inte skapa aktivitet och höjd energinivå hos hunden så som vanliga leksaker oftast gör utan det ni erbjuder ska skapa lugn och en aktivitet där hunden sköter sig själv medans ni kan vara delaktiga i teorin instruktören går igenom.
BELÖNINGAR – På våra kurser jobbar vi med belöningsbaserad träning, vilket betyder att vi ger hunden belöning för det utförda jobbet. Men vad är då bra belöningar?
BELÖNINGAR
Något jag ofta diskuterar på alla mina kurser är vikten utav en bra belöning, men vad är egentligen en bra belöning?
Jo i mina tankar är en bra belöning något som hunden vill jobba för om och om igen utan att släppa fokus på mig eller gå bort ifrån mig i träningssammanhang eller vid eventuella störningar runtomkring.
Detta styrs ju självklart också av hur stor störningen är i miljön runtomkring, men då är det ju ännu större anledning till att tänka på vad jag erbjuder hunden. Belöningen för hunden är ju det vi erbjuder som lön för mödan – alltså tycker hunden att lönen är tillräckligt bra i den miljön ni befinner er i just nu?
Jag brukar dra parallellen till vårt eget arbete, varför går du dit? Är det för att du får pengar i slutet utav månaden (för oss flesta är det just därför) eller skulle du gladeligen då dit lika positivt inställd till att jobba om du får toapapper som lön varje månad? Lönen vi erbjuder kan göra enorm skillnad på hundens effort i övningarna vi gör.
Vad hunden tycker är en bra lön kan bara din hund berätta, detta kommer skilja från hund till hund såklart så därför är det faktiskt bra att testa hunden i olika miljöer med olika störning och se vilken belöning som gör att hunden anstränger sig lite extra för att få!
Vissa hundar älskar mat och godis, andra vill ha en leksak, denna leksak kanske ska ha päls och pip eller så kanske hunden tycker att det går lika bra med vilken leksak som helst – men många hundar klarar inte av att leka på kurs med sina vanliga leksaker, därför gäller det även här att hitta en leksak som matchar lön för mödan och beroende på störningen runtomkring.
Riktig päls med pip brukar vara populärt.
Till kursen ska ni ha med er olika sorters godis, olika storlek, olika mjuka, olika konsistens – tex: En hel korv, köttbullar både hela och i mindre bitar, Köpe godis i olika konsistens (hårda, mjuka) samt leverpastej i burk eller mjukost – då har ni garderat er för att ha någon form av belöning som funkar i just denna miljö! Samma tanke ska ni ha om leksakerna såklart. I vår butik har vi saker vi själva testat och använder på våra hundar och på kursdeltagare – dom är väl beprövade och vi ger gärna tips och råd kring belöningar!
FYSISKA BESTRAFFNINGAR – Alla instruktörer som jobbar under namnet Lyckliga Jyckar står för våldsfri inlärning vilket betyder att all form av fysisk korrigering är otillåten under våra kurser & aktiviteter.
Vi vill inte se några nyp, ryck i koppel eller liknande saker för att få hunden att lyssna (det blir oftast bara motsatt effekt ändå).
FYSISKA BESTRAFFNINGAR/KORRIGERINGAR
Att gå kurs ska vara en rolig upplevelse för både dig och hunden vilket det inte blir om vi startar med att vara otrevliga mot hunden i en ny miljö.
Jämför det med en skolklass med barn första dagen i skolan – det finns individer utav alla dess slag där: klassens clown, den som inte kan sitta still och vara tyst, den blyga…osv, så är det med era hundar med – låt dom få landa lite i miljön och få tid på sig att ta in alla intryck som finns i hundskolan. Inte skulle ni korrigera era ungar för att dom är nyfikna och lite uppspelta över dagens spännande aktivitet – lydnaden kommer om ni skapar en lugn, trygg och rolig relation istället för bestraffningar -och det är här vi kommer in för att hjälpa er att skapa det tillsammans med er hund.
Vi vill att era hundar ska bli LYCKLIGA JYCKAR!
DOM ANDRA HUNDARNA
Vi rekommenderar alltid alla deltagare att inte låta hundarna hälsa på varandra innan kursen. Om vi lär våra hundar att de får hälsa innan vi tränar kan det bli mycket svårare för er att få deras kontakt när ni sen ska träna, hunden är mer intresserad utav sina kompisar än dig och vad du har att erbjuda. Detta är ju självklart upp till er hur ni vill göra men ett hett tips är att låta hundarna hälsa efter kursen istället!
VÄLKOMNA TILL LYCKLIGA JYCKAR PÅ KURS!